Хазната е на минус, показват данните към края на октомври: За

...
Хазната е на минус, показват данните към края на октомври: За
Коментари Харесай

Финансовото ведомство: В рамките на един месец е стопен едномилиардният излишък в бюджета

Хазната е на минус, демонстрират данните към края на октомври: 

За първи път от началото на годината държавният бюджет мина на минус. Само в границите на един месец е стопен едномилиардният остатък и салдото към този момент е негативно с 20 млн. лева Това демонстрират предварителните данни на финансовото министерство към края на октомври.

Ведомството изяснява недостига с по-високите разноски поради преизчислението на към една трета от пенсиите от 1 октомври и някои финансови разноски. Освен това ведомството показва, че възобновения данъчен заем към бизнеса по ЗДДС е още по-голям.

Информацията от ведомството на служебния министър Росица Велкова демонстрира, че през миналия месец приходите в хазната са нарастнали с към 5 милиарда лева за сметка на направени разноски за малко над 6 милиарда лева

Харчовете през предишния месец са първата индикация за идните големи заплащания през последните месеци на годината, каквато е и традицията в България от последното десетилетие.

Припомняме, че съгласно обновения бюджет тази година се чака недостиг от 6.2 милиарда лева Миналата седмица Велкова предизвести, че разплащането по инфраструктурни действия, което нормално се случва в края на всяка година, ще увеличи фрапантно разноските през последните два месеца. Все отново министърът предвижда преизпълнение на приходите и по-скромен от заложения недостиг, написа.

Към края на октомври общо приходите в хазната доближават 50.2 милиарда лева, което е растеж с към 20% по отношение на същия интервал на предходната година. Той е предизвикан основно от инфлацията, която не стопира да пораства и да усилва данъчните приходи, както и от вноските от държавните енергийни предприятия, основно от АЕЦ „ Козлодуй “, които се пренасочват за енергийни обезщетения.

Разходите от началото на годината пък доближават 50.3 милиарда лева, което още веднъж е годишен растеж с малко над 21%.

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към края на месеца от централния бюджет, възлиза на 1.4 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР